Skip to main content

Кар’єра В It: Посада Qa-engineer

By 14/02/2024octubre 17th, 2024IT Образование

Згадайте, скільки разів ви крутили в qa engineer курси руці зарядний пристрій від смартфону, намагаючись зрозуміти, чому той не заряджається, а потім раптом починає працювати. Чи справді для посади QA Engineer не треба мати глибоких технічних знань? Про те, чим займається тестувальник та як ним стати, розповідає Антон Мужайло, Quality Solutions Architect у GlobalLogic Ukraine. Головною метою QA є забезпечення того, що продукт відповідає вимогам клієнта, працює стабільно і має високу якість.

Sensible – Цілі: Найкращий Помічник У Плануванні Для Програмістів

Можна почитати спеціалізовану літературу, подивитися відео, але як не крути без практики на реальних проєктах та комунікації з досвідченими викладачами-практиками не обійтися. Вінницька ІТ-Академія рекомендує обрати спеціалізований курс Manual QA. Викладачі-практики з багаторічним досвідом допоможуть систематизувати знання, а практика на реальних проєктах пришвидшить результат від отриманих теоретичних знань.

Тестувальник, Qa, Qc Або Qa / Qc?

Процес може включати ручне тестування, автоматизоване тестування або комбінацію обох методів. QA-тестування включає в себе ряд дій, таких як планування тестових процесів, створення тестових сценаріїв, виконання тестів, аналіз результатів тестування та звітність про знайдені проблеми. А ще тестувати продукт можна «вручну» (manual), а також за допомогою коду (automation). Відповідно до цього розрізняють два види QA-інженерів.

Що Таке Qa Та Як Отримати Професію Тестувальника

хто такий qa engineer

А ще баги в контейнерах фіксити на проді поки деви у відпустці. Роботу тестувальника видно, коли вона виконана погано та є критичні баги на продакшені. Іншими словами, розробник може сказати „дивись, я зробив цей продукт“.

Кращих Технік Тайм-менеджменту Для Айтішника

Якщо говорити більш простою мовою, то QA включає у себе контроль над якістю усіх процесів організації, навіть не пов’язаних з продуктом безпосередньо. Іншими словами, те, наскільки ефективно працює відділ продаж виробництва, теж входить у компетенцію QA. Рядовий QA-інженер у GameDev принаймні базово повинен розуміти сертифікаційні вимоги до ігор на різних платформах, а також вимоги щодо продуктивності та використання пам’яті. З більш детальною інформацією можна ознайомитись  у матеріалі DOU «Хто такий QA в ігровій індустрії». Вертикальне кар’єрне зростання може початися з позиції Trainee і йти шляхом Junior → Middle → Senior.

На мітингу список завдань приоретизується та розподіляється між учасниками. QA повинен урахувати свою зайнятість та переконатися, що він встигне виконати заплановану роботу. Слід зазначити, що завдання вважається виконаним тільки після розробки, ручного тестування та написання автотестів. Якщо вирішили спробувати себе в цій ролі, можна почати з вивчення матеріалу в інтернеті або піти на курси з основ тестування ПЗ. Тим самим ви заощадите час, при цьому отримаєте систематизовану інформацію, яку зможете використати на практиці. І, звичайно, для ефективного навчання завжди важлива особистість викладача.

хто такий qa engineer

Також QA відзначають, що часом їхню важливість у команді та перед менеджментом не враховують, і їм доводиться постійно демонструвати свою цінність. Мінусом для автоматизаторів є складна процедура вивчення. Автоматизатор QA повинен володіти не лише навичками, характерними для мануального тестування, а й знати мову програмування, а також вміти створювати автотести. Тривалість курсу також залежить від того, який рівень кваліфікації студент хоче мати по закінченню. Якщо досить освоїти основи ручного тестування, то пари місяців вистачить. А ось якщо захопити ще автоматизацію, то займатися доведеться довше, і рік вже не виглядає завищеним терміном.

Опанувавши спеціалізацію QA Engineer ти отримаєш ряд переваг, які відкриють тобі безліч шляхів для перспективного розвитку, нових знайомств, постійного освоєння нових технологій. Якщо дефект виявлений на етапі реалізації, треба змінювати дизайн (а це потребує узгодження з великою кількістю людей), а також переписувати вимоги. Тобто це процес, мета якого — перевірка, чи не має дефектів програмне забезпечення. Тоді, як кажуть в теорії систем «Міцність системи визначається її найслабшою ланкою» — якщо є 5 уважних людей і 1 неуважна — у вас дира в якості. З тією людиною має хтось працювати і навчати, а хто це буде робити якщо нема ліда чи не назначено ментора.

Це приклад того, як недоліки у продукті можуть зіпсувати враження від нього. Всередині процесу QA виділяють процес Quality Control – контроль якості продукту. QC-фахівці аналізують результати тестування і відповідають за виявлення і знищення дефектів в продукті. ІТ сфера залишається стабільною та є найбільш стійкою під час фінансових криз, пандемій та військових подій, тож ти можеш бути впевненим у завтрашньому дні.

  • Рядовий QA-інженер у GameDev принаймні базово повинен розуміти сертифікаційні вимоги до ігор на різних платформах, а також вимоги щодо продуктивності та використання пам’яті.
  • Комп’ютерна Академія IT STEP – повноцінна IT-освіта для дорослих і дітей.
  • Тоді він буде корисним для команди та проєкту, а не просто «манкіклікером», який репортує баги на кшталт «тут один піксель не такий, як у дизайні».
  • Згадайте, скільки разів ви крутили в руці зарядний пристрій від смартфону, намагаючись зрозуміти, чому той не заряджається, а потім раптом починає працювати.

Практика в ручному та автоматизованому тестуванні, методи збору, документування та відстеження помилок, а також різні методології та підходи у галузі QA відіграють ключову роль у програмі. Курс також занурює студентів у різні аспекти та типи тестування, від юніт-тестування до інтеграційного. Основи роботи з базами даних допоможуть у тестуванні продуктів, що взаємодіють з даними.

Обирайте цікаву професію та переглядайте відео за посиланням. Це фахівець, який може виконувати деякі задачі самостійно, а деякі — за допомогою інших. Зазвичай робота Junior контролюється більш досвідченими інженерами. Компенсація може варіюватися від 600$ до 1100$ на місяць.

хто такий qa engineer

Це була 3D візуалізація, і вона грає велику роль у нашому житті. Ця професія вимагає наявності і постійного застосування аналітичних здібностей. Деякі інженери по якості прийшли до своєї професії, тому що хотіли в IT, а поріг входу на QA нижче, ніж на програміста. Деякі вважають роботу QA більш цікавою та різноманітною, ніж роботу розробника. Завдання та обов’язки спеціаліста по QAОсновне завдання QA – забезпечення якості. QA-інженер фокусує увагу на процесах розробки ПЗ, покращує їх, запобігає появі дефектів і проблем.

Шляхом тестування програми та активного пошуку проблем він засвідчується, що все програмне забезпечення відповідає стандартам компанії. Щоб знайти та виявити помилки та можливі проблеми з новим програмним забезпеченням, він планує та проводить тестування на різних етапах процесу розробки. Вони прогнозують поведінку користувачів і пишуть тестові приклади для програмного забезпечення.